2017. április 26., szerda

Érdekességek az esportról

Ebben a bejegyzésben néhány érdekes tényt gyűjtöttem össze az esport világáról. Elsősorban olyan dolgokat írtam le, amik számomra újdonsággal bírtak vagy kifejezetten megdöbbentőek voltak. Ha valaki további érdekességekre kíváncsi, használja az oldal alján lévő linkeket, melyek olyan oldalakra vezetnek, ahol még többet lehet találni, hiszen bőven vannak még és folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb esporthoz köthető innovációk. 


A megkérdezett nők 22 százaléka válaszolta, hogy valamilyen formában foglalkozik esportokkal. Ez több, mint a férfiak, akiknek 18 százaléka válaszolta ugyanezt.

A 2000 után születettek 22 százaléka válaszolta, hogy szokott esportot nézni. Ez ugyanannyi, mint ahányan baseballt néznek.

2016-ban több mint 213 millióan néztek versenyeket. Becslések szerint 2019 végére ez a szám eléri a 303 milliót. Ha a rajongók egy ország lennének, lakosság szempontjából a negyedik legnagyobb lenne a világon.

Nem csak játékosok keresnek pénzt esporttal: kommentátorok, asszisztensek, csapatok menedzserei, újságírók. Már kifejezetten esportra szakosodott álláshirdető oldalak is működnek.

A legutóbbi Dota 2 világbajnokság nyereményalapja 15 millió dollár volt. A legtöbbet kereső játékos 1.2 millió dollárt szedett össze.

A legnagyobb nyereményalappal rendelkező játékok: Dota 2, 30.7 millió dollár/453 verseny; league of Legends, 21.5/1459; StarCraft 2, 16.5/2864; Counter Strike, 10.6/546.

Egy dél-koreai edző adósságai miatt meg akart bundázni meccseket. Az alá tartozó egyik játékos nem bírta elviselni, hogy szándékosan veszítenie kell és kiugrott a 12. emeletről.

A leggyorsabb játékos 1 perc alatt 900 lépést/akciót hajt végre egy meccsen. A legtöbb ember még akkor is maximum 200-300 körülit tud kattintani egy perc alatt, ha csak minden cél nélkül, gyorsan nyomkodja a gombokat.

Az esport iparág 2016-ban 194 millió dollárt termelt. Előzetes számítások szerint ez 2017 végére 456 millió lesz. Egy-két éven belül pedig eléri az 1 milliárd dolláros határt.

Gyakori, hogy a játékosok nem kizárólag egy játékra összpontosítanak, hanem 4-5 eltérő stílusban is otthonosan mozognak. Ezzel még inkább maximalizálni tudják a bevételeiket, hiszen bármikor benevezetnek versenyekre.

Az esportolók sok olyan edzésformát űznek, mint a profi sportolók. Persze elsősorban nem a sport fizikai részére kell gondolni, hanem például csapatmunka javítására, ellenfelek meccseinek kielemzése, reakcióidő fejlesztése.

Néha olyan sérülések is kialakulnak náluk, mint például teniszkönyök, ínhüvelygyulladás, izomrángás. Sokan kialvatlanok, mert többet utaznak versenyekre, mint profi sportolók, akiknek vannak otthoni meccseik és szünetük is.

Az Egyesült Államokban profi kosarasok, focisták és jégkorongosok is sorban alapítanak esport csapatokat, melyeket aztán maguk is szponzorálnak.

Szintén az Egyesült Államokban már több egyetemen (elsősorban informatikai és sport) indítanak esport szakot, ahova a világ minden tájáról érkeznek hallgatók ösztöndíjjal. Ők profi sportolóknak kijáró vízumot kapnak.



Források:

http://www.alistdaily.com/media/10-facts-about-competitive-gaming/
http://www.gamersdecide.com/pc-game-news/esports-11-interesting-facts-about-rapidly-growing-industry
https://www.idtech.com/blog/esports-facts-about-game-changing-industry/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése